Tuesday 15 March 2011

Νεαρός αξιωματικός εκ Θεσσαλίας


Η μητέρα μου γεννήθηκε στο Πήλιο, βουνίσια, ο πατέρας μου γεννήθηκε στο Κιλελέρ, καμπίσιος. Στα βουνά εκείνα τα χρόνια υπήρχαν ακόμα πλούτη, βιοτεχνίες, κυκλοφορούσαν λεφτά από εμπόριο, ο κάμπος όμως είχε μόνο το δικό του φυσιολογικό πλούτο, δηλαδή τα χωράφια. Κι οι κάτοικοι του Κιλελέρ, και των άλλων χωριών, καλλιεργούσαν τη γη για να ζήσουν. Θα πρέπει να είχαν κάποια χωράφια και στην οικογένεια του πατέρα μου, θυμάμαι ένα αρκετά καλό σπίτι στο Κιλελέρ όταν πήγαμε διακοπές κάποιο καλοκαίρι.
Ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να φύγει από το χωριό. Ήταν μια οικογένεια έξι παιδιών, τρία αγόρια, τρία κορίτσια. Ξέρω ότι τα κορίτσια έμειναν εκεί γύρω, παντρεύτηκαν κι έζησαν στο θεσσαλικό κάμπο. Κάποτε τα συνάντησα, πολύ αργότερα.
Ο πατέρας μου λοιπόν έγινε αξιωματικός. Πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους και στη μικρασιατική εκστρατεία. Αποστρατεύτηκε σχετικά νέος και μετά ασχολήθηκε με επιχειρήσεις.
Σε αυτή τη φωτογραφία δύσκολα τον αναγνωρίζω. Είναι νέος αξιωματικός, με αυτό το χαρακτηριστικό ύφος, το χαρακτηριστικό μουστάκι. Με εντυπωσιάζει κυρίως που είναι πολύ λεπτός. Μέση δαχτυλίδι! Έτσι θα τον είχε δει η πρώτη του γυναίκα, η νεαρότατη κόρη της σπιτονοικοκυράς του στη Θεσσαλονίκη. Αυτόν το άνδρα είχε ερωτευτεί.
Η φωτογραφία έχει χρονολογία 1912. Λίγα χρόνια μετά πήρε μετάθεση για τη Θεσσαλονίκη, που μόλις είχε γίνει ελληνική. Έμεινε στο σπίτι μιας οικογένειας με δυο κόρες, όπου θα πρέπει να ήταν πολύ ευπρόσδεκτός γαμπρός, για τη μεγαλύτερη όμως. Εκείνος ερωτεύτηκε τη μικρότερη, στα δεκάξι της. Οι γονείς της κοπέλας εναντιώθηκαν, οπότε οι δυο νέοι κλέφτηκαν, που σημαίνει ότι παντρεύτηκαν χωρίς τη συγκατάθεση τους.
Λίγο μετά πήρε μετάθεση για τα Γιάννενα, κι η μικρή οικογένεια ακολούθησε. Είχαν αποκτήσει μια κόρη. Εκεί τους βρήκε η τρομερή επιδημία, η περίφημη ισπανική γρίπη του 1917, που θέρισε εκατομμύρια ευρωπαίους.
Αρρώστησαν πολύ βαριά και οι τρεις με αυτή τη γρίπη. Όταν ο πατέρας μου συνήρθε ανακάλυψε ότι η γυναίκα του είχε πεθάνει. Η μικρή του κόρη ζούσε, την είχαν φροντίσει οι γείτονες. Μόλις μπόρεσε, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και την παρέδωσε στα πεθερικά του, δεν μπορούσε να την κρατήσει μόνος του.
Ήταν λοιπόν χήρος κι εκείνος, με ένα παιδί.

2 comments:

  1. Τι ηλικία είχε ο πατέρα σας όταν έκανε τον πρώτο του γάμο;
    Τα πεθερικά του, που εναντιώθηκαν στον γάμο, δέχτηκαν να κρατήσουν τη μικρή εγγονή;

    ReplyDelete
  2. Δεν ξέρω ακριβώς την ηλικία του, αλλά δεν ήταν μικρός. Θα περνούσε τουλάχιστον δέκα χρόνια την κοπέλα.
    Οι γονείς εναντιώθηκαν στο γάμο πριν γίνει, όταν έγινε συμφιλιώθηκαν και κράτησαν τη μικρή.

    ReplyDelete